Online Ders Sorunlarını Nasıl Aşabiliriz?

Covid 19 pandemisi ile birlikte bütün kasıp kavrulmaya başladığında, Türkiye’de de birçok değişim ve düzenlemeler meydana geldi. Bunlardan birisi ise örgün eğitimden online eğitime geçilmesi kararı idi. Bu karar ülke genelinde ilk önce bir şaşkınlığa, sonrasında kabullenmeye ve en niyetine kaosu doğru yol almaya başladı. Bu süreç pek çok insanı farklı şekillerde etkilerken, sürece en hazırlıksız yakalanan ve en çok sorumluluk yüklenen kesim de öğrenciler oldu. Bir anda ne yapacağını şaşıran öğrencilerin eli ayağına dolanmaya başlasa da, zamanla bu yeni döneme alışmaya çalıştılar. Özellikle üniversite öğrencileri farklı problemler ile karşılaşırken, bu problemlere çözüm bulmak veya içinde bulunulan duruma daha iyi hale getirmek de mümkün görünüyor. Peki, öğrenciler online derslerden daha fazla verim alabilmek ve sorunlarını çözebilmek için neler yapabilir hep beraber göz atalım.

Daha Aktif Olun

Online dersler sırasında öğretmenlerin fark ettiği veya ne yazık ki çok da fazla takibinde olamadığı durumlardan biri, öğrencilerin dersi dinleyip dinleyemediğidir. Kimi öğrenciler, sınıfta online gözükmesine rağmen, başka işlerle uğraşıyor veya dersi hiç dinlemiyor olabilir. Öğrencilerin aklında tutması gereken ilk nokta, bu dersin onlar için olduğudur. Bu noktada öncelikli sorumluluk öğrenciye aittir. Öğrenciler derslere daha aktif katılım gösterdiğinde hem dersin eğitmenini motive etmiş, hem de daha keyifli öğrenmiş olur. Nasıl daha aktif olacağınız konusunda sıkıntılar yaşıyorsanız, örneğin ders sırasında bilmediğiniz veya anlamadığınız noktaları sorarak başlayabilirsiniz.

Talep Edin

Bir anda online ders sürecine geçilmesi sizi olumsuz etkilemiş olabilir. Fakat aklınızda tutmanızda fayda var. Geleceğimiz teknolojide ve online derslerde. Online dersler sayesinde dünyanın herhangi bir noktasından öğrenebileceğimiz bilgilerin ucu bucağı yok. Bu heyecanla birlikte, Türkiye’deki bazı öğretim görevlileri ve öğretmenler de tıpkı öğrenciler gibi gafil avlanmış olabilirler. Eğer ders sırasında öğretmeninizin bir noktayı iyi açıklayamadığını veya teknolojik anlamda yetersiz kaldığını düşünüyorsanız bunu nazik ve saygılı bir şekilde dile getirmek sizin için çok faydalı olacaktır. Teknolojik aksaklıklar yaşanıyorsa bunların düzelmesini talep edin.

Teknolojik Sorunlara Yaratıcı Çözümler

Teknolojik sorunları sadece öğretmenler değil öğrenciler de yaşıyor. Özellikle kalabalık ailelerde bir telefon veya tablet yeterli olmayabilir. Aynı evde aynı anda birden fazla kişinin online ders alması da bir sorun olabilir. Eğer teknolojik yetersizlikler yaşıyorsanız, sadece dersleri takip etmenize yardımcı olacak kadar cüzi bir miktarda telefon, tablet veya bilgisayar almaya çalışabilirsiniz. Böyle bir durum söz konusu değil ise, bu durumu okul yönetimine bildirebilirsiniz. Eğer bu talebiniz olumlu yönde yanıtlanmıyorsa size en yakın kütüphaneye veya bilgisayarından faydalanabileceğiniz bir mekâna gitmeye çalışabilirsiniz. En son çözüm olarak gerekirse ilçe belediyesi veya valilikten durumunuzu izah ederek yardım isteyebilirsiniz.

Hazırlıklı Olun

Hayat gibi, online dersler sırasında da birçok farklı durum yaşanabiliyor. Kimi zaman internet gidiyor, kimi zaman elektrik kesiliyor, kimi zaman öğretmeniniz hastalanıyor…En önemlisi bazen öğrencilerin motivasyonu özel hayatlarındaki problemler nedeni ile düşük olabiliyor. Hayat, siyah ve beyaz akmadığı gibi; griliklerin arasında yaşıyoruz. Hepimiz her daim her şey çok güzel gitsin isteyebiliriz ama her an her şey olabilir ve bazen bu durumları kontrol altında tutmak bizim elimizde olmayabilir. Bu nedenle tıpkı sevinçler gibi hüzünlerin de hayatın akışında önemli bir yer edindiğini benimseyerek, herhangi bir problemimizde çözüm odaklı olmaya çalışabiliriz. Online derse başlamadan önce farklı aksilikler yaşanacağını bilerek, psikolojik ve fizyolojik olarak hazırlıklı bir şekilde olmak ders sırasında dikkatinizin daha az dağılmasını ve veriminizin artmasını sağlar.

Arkadaşlarınıza Ulaşın

Aniden bütün arkadaşlarınızı kaybetmiş ve evde bilgisayar veya telefon karşısında kalmış olabilirsiniz. Yalnız değilsiniz ve tüm arkadaşlarınız sizinle aynı psikolojiyi paylaşıyor. Kimisi okul yurdunda kalırken, kimisi zor bela bilet bularak bu karmaşık dönemde evine dönmüş olabilir. Fiziksel ayrılık ve kaos durumunun sizi ele geçirmesine izin vermek yerine olabildiğince arkadaşlarınızla iletişimde halinde kalmalısınız. Aldığınız dersleri telefonda çalışabilir, beraber beyin fırtınası yapabilir veya görüntülü olarak gündelik hayat sohbetleri gerçekleştirebilirsiniz. Nerede olursanız olun teknolojik imkânlardan yararlanarak sevdiğiniz insanlar ile sağlıklı bir iletişim bağı oluşturun. Bu sayede sosyal bağlantılarınızı koruyarak ruhunuzu da dinlendirmiş olursunuz.

Ailenize Durumu Anlayacakları Şekilde Anlatın

Adeta bir hengâmenin yaşandığı ilk geçiş sürecinde “online ders” kavramına uzak olan birçok anne ve baba durumu tam olarak anlayamamış ve yadırgamış olabilir. Evde yeni bir düzen oluştuğundan ötürü bu sadece siz öğrenciler için değil, ebeveynler için de yeni bir süreç. Onlara zaman tanıyarak bu sürecin gidişatından bahsedebilirsiniz. Kimi zaman fikir ayrılıkları olsa da, ebeveynlerinizi en iyi siz tanırsınız. Onların anlayabileceği sağlıklı bir dil oluşturarak sabırla bu sürecin nasıl ilerleyeceğinden ve evdeki yeni düzeninizin nasıl olacağından bahsetmelisiniz.

Sonuç itibariyle, online dersler sırasında öğrenim kalitesini düşüren ve öğrencileri psikolojik olarak olumsuz yönde etkileyen farklı durumlar söz konusu olabilir. Hepsine çözüm getirebilmek gerçekçi bir iddia olmasa da, olabildiğince aza indirgemek sizlerin elinde. Daha verimli ve kaliteli online eğitim talep etmek sizlerin elinde.