Teachmint X
Interactive Flat Panel powered by EduAI
Teachmint Connected Classroom
Powered by EduAI
EduAI
AI-Powered Smart and Intelligent Personal Teaching Assistant
Teachpay
One stop fee management & digital payments for education institutes

Daha Etkili Online Ders Vermenin 7 Yolu

Küreselleşme ile beraber istediğimiz andan istediğimiz yerden dilediğimiz konuda ders almak mümkün olduğu kadar, uzmanlık alanımızda dersler vermek de mümkün. Herhangi bir konuda uzman olabilir ve bilgilerinizi online ders haline getirerek insanlarla paylaşmak isteyebilirsiniz. Peki etkili bir online ders hazırlamak için bir eğitmen olarak nasıl bir yol izlemelisiniz? Daha verimli ve etkili online ders vererek öğrencilerin konuyu daha iyi anlamasını sağlayabilir ve bir eğitmen olarak eksik noktalarınızı tamamlayabilirsiniz. Daha etkili online eğitim için derslerde uygulayabileceğiniz yedi yola göz gezdirelim.

Sıkı Bir Ders Planı

Öncelikle bir eğitimci olarak online ders vermeye başlamadan önce gerçekleştirmeniz gereken ilk adım sıkı bir çalışma programı hazırlamaktır. Ders verdiğiniz konu fark etmeksizin bir plân dahilinde ilerlemek size her zaman kazanç sağlar ve disiplinli duruşunuz öğrencileri de olumlu yönde etkiler. Bu nedenle kafanızın rahat olacağı sakin bir günde masa başına geçerek, konuların tamamını parçalara ayırıp hangi günlerde hangi konuları anlatacağınızı hazırlayarak bir plan çizelgesi oluşturabilirsiniz. Bu online ders planı çizelgesi hem size, hem de öğrencilere dersi takip etmek anlamında büyük kolaylık sağlayacaktır.

Sosyal Medyanın Gücünden Faydalanın

Bugünlerde herhangi bir sosyal medya platformunu aktif olarak kullanmayan kişi sayısı oldukça az. Facebook’tan Instagram’a, YouTube’dan Twitter’a hemen hemen herkes farklı platformları aktif olarak kullanıyor. Vereceğiniz online dersler için bu platformlarda hesap açarak bu alanları aktif olarak değerlendirmelisiniz. Kendinizi tanıtabilir ve adım adım büyüyebilirsiniz. Bu alanlar sizin için halkla ilişkiler görevi görür. İlk başlarda takipçi sayınız az olabilir ama zamanla artacağını unutmayın.

Hedef Kitlenizi Belirleyin

Bir eğitmen olarak bu dersi kimin için hazırlıyorsunuz? Hedef kitleniz kim? Bu soruya cevabınız net olmalı çünkü bu cevaba göre video ve ders düzenlemeleri değişim göstermelidir. Örneğin Z ve Alfa kuşağı oldukça yenilikçi ve çok uzun süren videoları izlemekten kaçınıyor, hatta kimi zaman hiç izlemiyor. Öte yandan X kuşağı uzun videoları daha çok seyredebiliyor. Özellikle telefondan uzun süre farklı videolar izleyebiliyorlar. Eğer hedef kitleniz belirli bir yaş aralığı veya demografik oluşum değil ise, buradaki dinamikleri iyi değerlendirmeli ve gündelik tabir ile ifade etmek gerekirse orta yolu bulmalısınız.

Gereksiz Saniyelerden Kaçının

Açık, net ve anlaşılır olmak tüm dersler için önemlidir. Çektiğiniz videolarda aynı bilgileri tekrar tekrar vermekten, gereksiz bilgi kullanımlarından ve lakayt tavırlardan uzak durmaya çalışmak fark yaratır. Çok hızlı akıp giden günlük hayat dinamiklerinde insanların zamanı değerli ve birçok insan sabırsız davranabilir. Bu bağlamda direkt olarak etkili bir şekilde dersin bilgilerini açık ve net ifadelerle karşıya aktarmak derse olan ilginin artmasını sağlar. Hedef kitleniz daha genç kuşak ise video uzunluklarını kısa tutmak sizin için daha faydalı olabilir.

Dersin İçinde Olmak

Karşınızda birebir öğrenciler olmayabilir ancak birçok öğrencinin şikâyeti öğretmenlerin mesafeli veya soğuk durduğu yönünde. Eğitmen olarak öğrenciler sınıfta olmadan samimi veya daha anında içerisinde canlı bir şekilde bilgileri aktarmak sizleri zorlayabilir ancak bu duruma zamanla alışabilirsiniz. Karşınızda yüzlerce veya binlerce öğrenciniz olduğunu her zaman hatırlamalısınız. Bu şekilde öğrenciler sizi daha fazla benimseyerek dersi daha ilgili bir şekilde takip ederler.

Anlayışlı Olabilmek

Kimi zaman canlı derslerde her öğrenci evin içinde her an müsait olmayabilir. Aile bireyleri ile sorunları olabilir veya aile içinde yaşanan diğer olaylara müdahale etme olanağı elinde değildir. Bu durumlar söz konusu olduğunda öğrencilerin büyük bir kısmı bu konuda konuşmaktan çekindiği için sessiz kalabilirler. Eğitimcilerin tüm bu dinamikleri takip etmesi mümkün değil ancak daha anlayışlı ve güler yüzlü davranabilmek sizin elinizde.

Özen, Düzen, İntizam

Online dersleriniz canlı veya kayıttan olabilir. Bu durum her ne kadar size geniş bir rahatlık sağlasa da, öğretmen ve eğitimci şapkanız daima ön planda olacaktır. Bu nedenle gerekli ciddiyet ve hassasiyet göstererek kişisel bakımınızı ve görünümünüzü buna göre düzenlemek sizi her zaman bir adım ileriye taşır. Özellikle kayıttan gerçekleştirilen videoların her zaman internetin bir köşesinde kalacağını aklınızda bulundurmalısınız. Bu nedenle hem dış görünümünüze hem de üslubunuza dikkat etmeniz sizin yararınızadır.

Sonuç olarak bu yedi adımı takip ettiğinizde, bir eğitimci olarak farkınızı fark ettirebilirsiniz. Bu adımların hepsi bir anda uygulanmasa dahi, zaman içerisinde hepsi oturabilir. Bu sayede daha başarılı online eğitim fırsatları sunabilirsiniz.