Teachmint X
Interactive Flat Panel powered by EduAI
Teachmint Connected Classroom
Powered by EduAI
EduAI
AI-Powered Smart and Intelligent Personal Teaching Assistant
Teachpay
One stop fee management & digital payments for education institutes

Online Derslerde Daha Verimli Olmanın 5 Yöntemi

Küreselleşen dünyamız ile beraber her an her bilgiye ulaşmak hepimiz için oldukça kolay. Akıllı telefonlardan tabletlere, bilgisayarlardan televizyonlarımıza kadar birçok teknolojik gelişme ile birlikte dünyada olan biten her gelişmeye anında öğrenebilme imkânına sahibiz. Kimi zaman yeni öğrendiğimiz bilgiler bize ilham verebilir, ilgimizi cezbedebilir ve daha çok öğrenmek isteyebiliriz. İlgi duyduğumuz yeni alanlarda kendimizi geliştirmek bugünlerde çok daha kolay. Bu yöntemlerden en etkilisi ise online derslere katılmaktır. İster İngiltere’de bir üniversiteden, isterseniz Asya’nın okullarından internet sayesinde kolaylıkla eğitim alabilirsiniz. Bu online kurslardan faydalanmak çoğu zaman ücretsiz ve uzun dönemlidir. Online dersler hepimizin ilgisini çekmesine rağmen kimi zaman dikkatimiz dağılabilir veya yeterli vakit ayırma imkânı bulamayarak verimimizin düştüğünü fark ederiz. Online derslerde daha verimli olabilmenin beş yöntemini hep birlikte inceleyelim.

Kendinize özel çalışma alanı yaratın

Birçoğumuz derslere evden katılırken, kimimiz kafelerden, kimimiz kütüphanelerden, kimimiz ise başka noktalardan derslere katılabilir. Ancak bilimsel araştırmalara göre özellikle ders çalışırken kendinize özel alan oluşturmanız eğitimin verimliliği açısından oldukça önemlidir. Bu noktada evde kendinize ait bir çalışma alanı oluşturmak çok faydalıdır. Eğer kendinize ait bir odanız varsa, bir köşeye çalışma masası ve sandalyenizi yerleştirerek o köşeyi sadece ders çalışmak için kullanmalısınız. Böylelikle dikkatiniz dağılmaz ve eğitiminize odaklanabilirsiniz çünkü bu köşe beyninizde sadece “eğitim” ile kodlanır. Bu eğitim köşesini eğlenceli bir şekilde dekore ederek, minik dokunuşlar ile canlandırabilirsiniz. Ev dışında başka ortamlardan online derslere bağlanıyorsanız, hep aynı alanda veya masada dikkatiniz dağılmayacak şekilde çalıştığınızdan emin olmalısınız.

Sevdiğiniz derslerin tadını çıkarın

Sanat, sinema, müzik, tarih, moda, ekonomi, politika, turizm, mimari, güncel bilgiler ve daha birçok alanda online ders eğitimlerine katılmak mümkün. Her ne yapıyorsak yapalım, burada da içinde bulunduğumuz durumdan keyif almak çok önemlidir. İster ders çalışın, ister işe gidin, eğer sevdiğiniz bir aktivite ile ilgileniyorsanız; bu durum size büyük keyif verir ve severek yaparsınız. Online dersleri seçerken veya hangi dersi alıp almama konusunda kararsızlık yaşarken aklınızda tutmanız gereken en önemli ilke konuya olan yaklaşımınızdır. Eğer bir dersi zorunlu olarak almıyorsanız, kendinize sormanız gereken ilk soru şudur: “Ben bu konuya ilgi duyuyor muyum?” Eğer bu soruya rahatlıkla evet cevabı verebiliyorsanız, o ders sizin için oldukça verimli geçecektir.

Sakin ve sessiz ortamları tercih edin

Herkesin çalışma stili farklıdır. Kimileri arkadaşları ile birlikte çalışarak öğrenme sürecini daha keyifli bir hale getirirken, kimileri ise tek başına çalışmanın daha kolay ve etkili olduğunu düşünür. Bu durum kişiden kişiye değişebilir anca bu konuda gerçekleştirilen farklı araştırmalara göre sakin ve sessiz ortamlarda ders çalışmak öğrenme ve öğrendiklerinizi anlama becerilerinizi yükseltir. İnsanların, müziğin veya herhangi bir gürültü figürünün az olduğu ortamlarda dikkatinizi dağıtacak unsurlar az olduğundan ötürü siz farkında olmasanız bile bilgileri daha kolay öğrenirsiniz. Bu nedenle online derslerden daha fazla verim almak için mümkün olduğunda sakin ve sessiz ortamlarda bulunmaya gayret göstermelisiniz.

Mola vererek ilerleyin

Bazen bir dersin sınavına yetişmek, bazen bir ödevin son tarihini yakalamak, bazense kendi işlerimiz olduğundan ötürü dersin konularını hızlıca çalışıp bitirmek isteriz. Ne yazık ki, ders konuları genellikle hap bilgiler olmadığı için okuyup öğrenmemiz, öğrendiklerimizi doğru bir şekilde algılamamız ve algıladıklarımızı zamana yayarak içselleştirmemiz gerekir. Bu yöntemi uygulayarak öğrendiğimiz yeni konuların uzun süre hafızamızda yer edinmesini sağlarız. Bu nedenle bir anda hızlıca her şeyi öğrenmeye çalışmak yerine, mola vererek ilerlemek daha mantıklı bir çalışma yöntemidir. Hem yeni öğrendiğiniz bilgileri özümseyebilir, hem de beyninizi bir anda yormamış olursunuz.

Zamanı dikkatli kullanın

Zaman yönetimi, hayatın her alanında olduğu gibi online derslere katılırken de önemlidir. Ders videolarını arka arkaya aralıksız izlemek size zaman kzandırmayacağı gibi, yeni bilgileri özümsemenizi de engeller. Zamanınızı dikkatli kullanarak hem sosyal aktiviteleriniz için kendinize daha fazla vakit ayırabilir, hem de dersleri daha iyi anlayabilirsiniz. Bunu ne şekilde uygulayacağınız konusunda kafa karışıklığı yaşıyor olabilirsiniz ancak çeşitli yöntemler deneyerek size en uygun olan çalışma saatlerini belirleyebilirsiniz. Örneğin 45 dakika ders, 15 dakika mola vererek ilerlemek oldukça yararlı bir çalışma yöntemidir. Eğer bu şekilde bir çalışma programı ayarlamak isterseniz sabah 8 ve 12 saatleri arası, akşam ise yine 8 ve 12 saatleri arası oldukça uygundur. Özellikle sabah saatlerinde sağlıklı ve doyurucu bir kahvaltının ardından derse başlamak hem daha dinç hem de daha istekli olmanızı sağlar. Sabah, beyin genel olarak yeni bir bilgiye maruz kalmadığı için verilen bilgiler daha kalıcı olur ve daha kolay öğrenirsiniz. Akşam ise dersten sonra uykuya geçiyorsanız, bilinçaltınız bu bilgileri özümser ve uzun süre hafızanızda tutar.

Sonuç olarak bu beş adımı zaman içerisinde uygulayarak online derslerden daha fazla verim alabilirsiniz. İlk başta bu adımlar size alışkın gelmiyor olsa da, bir süre sonra alıştığınızı ve ders veriminizin arttığını fark edeceksiniz. Bir anda hepsini uygulamak size zor geliyorsa, kendinize zaman tanıyarak yavaş yavaş tüm adımları hayatınıza entegre ederek çok daha keyifli ve verimli bir çalışma stiline sahip olabilirsiniz.